We hóren een ander glimlachen en glimlachen dan mee

glimlachende man (foto: Belga)

Lachen werkt - net zoals gapen - aanstekelijk. Zelfs als we de ander hóren (glim)lachen, is dat het geval. Twee Fransen hebben dat wetenschappelijk onderzocht.

Pablo Arias en Jean-Julien Aucouturier hebben onderzocht hoe een stem emoties losmaakt bij luisteraars. Hoe reageren we als we iemand bijvoorbeeld horen glimlachen, maar die lach of glimlach niet kunnen zien?

De deelnemers aan de tests horen de glimlach niet alleen, ze glimlachen onbewust ook zelf. Mensen kunnen dus onbewust emoties ervaren en tonen, als we anderen niet eens zien maar horen.

De wetenschappelijke kennis kan op veel vlakken toegepast worden. In de muzieksector wordt zo autotune toegepast. De populaire hiphopper Kanye West maakt er gebruik van. Bij autotune wordt de stem vervormd om een bepaald effect te bereiken.

Met software die de Franse onderzoekers ontwikkeld hebben, kan verder gegaan worden: de stem kan beter en realistischer worden vervormd, maar ook compleet worden veranderd om andere emoties bij het publiek te bereiken. Je kunt met een gemanipuleerde stem iemand groter laten lijken, vertrouwder of vriendelijker laten klinken.

bron: vrtnws.be

Your device does not support this media type
Popout

Horen glimlachen doet glimlachen

Radio 1, De ochtend
19 augustus 2018