Taaltelefoon bedreigd?

 

Volgens Bart Caron (Groen) in de krant De Zondag hebben de medewerkers van de Taaltelefoon te horen gekregen dat hun dienst op het hakblok ligt. Hij wil minister van Cultuur Sven Gatz daarover interpelleren.

De Taaltelefoon is de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid. Burgers kunnen er telefonisch en schriftelijk terecht met taalvragen. De medewerkers van de Taaltelefoon schrijven ook mee de adviezen van taaladvies.net, de adviessite van de Nederlandse Taalunie. Die adviezen gelden als leidraad voor taaladviseurs in ondernemingen en organisaties, ook voor de VRT.

Caron is bang dat de Taaltelefoon bedreigd is. Volgens het decreet kan de dienst geprivatiseerd worden, maar hij ziet geen enkele privépartij die evenveel expertise in huis heeft. Volgens Caron gaat het om blinde besparingen. Via Twitter laat minister Gatz weten dat hij donderdag in het parlement zal antwoorden op de vragen van Caron. De vergadering kunt u volgen op de website van het Vlaams Parlement.

In zijn opiniestuk vandaag in De Standaard (alleen voor abonnees) wijst Ludo Permentier erop hoe belangrijk de Taaltelefoon is voor de erkenning en waardering van het Belgische Nederlands als een volwaardige variëteit. Hij ziet taaladvies niet graag belanden in de handen van een bedrijf dat vooral geld wil verdienen:

"De overheid zoekt ijverig naar bezuinigingsmogelijkheden, en dat is ook haar taak. Maar een dienst die ogenschijnlijk alleen geld kost waar weinig materiële terugverdieneffecten tegenover staan, mag daar niet het slachtoffer van worden. De kwaliteit van het taalgebruik in Vlaanderen wordt wel degelijk ondersteund door de Taaltelefoon. Daar kunnen journalisten, communicatiemedewerkers van bedrijven, leerkrachten, ambtenaren, juristen en nog zoveel andere taalprofessionals van getuigen. Over duizenden mensen spreken we hier. Ik hoop dat ze hun stem laten horen."