Taaldag 2008 - "Ik hou van het onderwijs"

Martine Tanghe

Het onderwijs heeft een voorbeeldfunctie voor het behoud van de standaardtaal. Dat zegt Martine Tanghe. “Alle leerkrachten, en niet enkel taalleerkrachten, moeten Algemeen Nederlands spreken. Dankzij onderwijs in de standaardtaal heb ik mijn Oost-Vlaams dialect kunnen bijschaven tot Algemeen Nederlands en daarvoor ben ik het onderwijs eeuwig dankbaar. Ook de rol van de media is niet te onderschatten. De pers mag niet toegeven aan de tussentaal.”

Volgens Tanghe is het Nederlands vlotter en spontaner geworden, maar daarom niet beter. “De gemiddelde Vlaming is nonchalanter in zijn taalgebruik. Tussentaal is de norm geworden en dat is een vorm van gemakzucht”.

Zelfs het Nederlands van onze noorderburen vindt Tanghe niet meer de standaard. “Vergeleken met twintig jaar geleden spreken Nederlanders veel slordiger en ze zijn heel moeilijk te verstaan. Daarom kijk ik nog zelden naar de Nederlandse omroep”.

Tanghe staat ook volledig achter de nieuwe initiatieven voor taalverbetering van minister van Onderwijs Vandenbroucke. (zie artikel “Taal is een sociale kwestie”)

Kristof Gabriels, Charlene Bollen en Jeroen Van Paesschen, studenten journalistiek