'Samsonseks' is Woord van het Jaar in Vlaanderen

foto: VRT

 

Wat velen hadden verwacht, is ook uitgekomen: ‘samsonseks’ is verkozen tot Woord van het Jaar in Vlaanderen. Half Vlaanderen heeft het over ‘samsonseks’, sinds Ingrid Renders van het onlinemagazine Maison Slash het op de radio nomineerde en iedereen opriep ervoor te stemmen. ‘Samsonseks’ behaalt uiteindelijk bijna 43% van de stemmen.

'Samsonseks' is de hippe benaming voor een bekend verschijnsel. Ouders kunnen alleen nog ongestoord seks hebben, als ze hun (jonge) kinderen voor de televisie zetten. Op zondagochtend wordt dan in Vlaanderen 'Samson & Gert' uitgezonden. Vandaar.

Met 'samsonseks' hebben de Vlamingen een woord gekozen dat goed bekt en goed in het gehoor ligt. Drie lettergrepen doen het altijd goed - denk maar aan eerdere winnaars als 'swaffelen', 'tentsletje' en 'stoeproken'. En een herhaling van dezelfde medeklinker helpt ook. Vorig jaar hadden we 'kraamkost', met twee k's. Dit jaar hebben we drie s'en aan het begin van elke lettergreep en het woord eindigt ook op s.

Of het woord een blijver is? Dat valt moeilijk te voorspellen. Het verschijnsel zal ongetwijfeld blijven bestaan, maar of we het voortaan altijd zo zullen noemen?

Ruud Hendrickx

 

 

In Nederland is treitervlogger verkozen tot Woord van het Jaar.