'Post-truth' is woord van het jaar voor Oxford Dictionaries

 

Het toonaangevende Britse woordenboek Oxford Dictionary heeft ‘post-truth’ verkozen tot het woord van 2016, omdat het gebruik dit jaar exponentieel is toegenomen, vooral door de berichtgeving over de brexit en de verkiezing van Donald Trump.

‘Post-truth politics’ kopte het Britse magazine The Economist begin september, over de kunst van de leugen in de campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. ‘Dat politici leugens vertellen, is niet nieuw. Maar wat wel nieuw is, is dat de leugen niet meer gebruikt wordt om de waarheid te vervalsen. De leugens van Trump zijn bedoeld om vooroordelen te versterken. De waarheid komt op de tweede plaats. Niet feiten, maar gevoelens tellen in de campagne’, schreef The Economist.

Het adjectief ‘post-truth’ dook voor het eerst op in het jaar 1992. Maar in de context van de twee grote politieke gebeurtenissen van dit jaar - de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen - zag Oxford Dictionaries een toename van het gebruik ervan met maar liefst 2.000 procent, vooral dan in combinatie met het substantief ‘politics’.

‘Post-truth politics’ wordt in het Nederlands weleens vertaald met ‘feitenvrije politiek’. ‘Feitenvrij’ klinkt behoorlijk cynisch. De meeste woorden op ‘-vrij’ hebben een positieve bijklank. Denk maar aan ‘virusvrij’ en ‘afvalvrij’. Met ‘feitenvrij’ geven we aan dat iets niet op harde feiten berust. Maar of dat positief is ...

bron: deredactie.be