Nederlands oefenen met 'Thuis' en 'Het Journaal'

startscherm Nedbox

 

Elke dag leren duizenden mensen Nederlands in Vlaanderen. Zij volgen een cursus Nederlands in het dag- of avondonderwijs van de Vlaamse overheid. Om anderstaligen de taal te helpen ontwikkelen buiten de klas, lanceert de KU Leuven samen met een aantal partners een nieuw digitaal platform waar taalleerders altijd en overal naartoe kunnen surfen: NedBox. Via beeldfragmenten uit o.a. 'Thuis', 'Iedereen beroemd' en 'Het Journaal' kunnen ze op een leuke en praktische manier hun Nederlands oefenen.

Leerrijk en vernieuwend

Een nieuwe taal leren lukt het best wanneer je vaak met die taal in contact komt en vaak oefent, ook buiten de les.

Mariet Schiepers, projectcoördinator NedBox: "NedBox wil anderstalige volwassenen in Vlaanderen de kans bieden om op een leuke en ontspannende manier Nederlands te oefenen, waar en wanneer ze dat willen. Geen schoolse cursus, maar een gevarieerde verzameling filmpjes en artikels, waarbij telkens oefeningen horen. Die hebben verschillende moeilijkheidsgraden, zodat iedereen mee kan op zijn niveau."

Kris Van den Branden, docent Taalkunde en academisch verantwoordelijke van het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven: "NedBox brengt een vernieuwend aanbod. Terwijl bestaande sites zich vaak beperken tot woordenschat- en grammaticaoefeningen, leer je op NedBox een telefoongesprek voeren, een online formulier invullen, of een geboortekaartje lezen. Uit onderzoek blijkt dat levensechte oefenmomenten, die inspelen op wat mensen met een taal willen kunnen, cruciaal zijn in het leerproces."

Leuk en voor iedereen

NedBox richt zich tot een brede groep van anderstalige nieuwkomers: zowel hoog- als laaggeschoolden, zowel digitaal geletterden als digitale beginners. Er is gekozen voor een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface waar je gemakkelijk je weg vindt.

De gebruiker zit aan het stuur: hij kiest zelf de onderwerpen en oefeningen op basis van interesses en noden. Hij beslist zelf waar hij ondersteuning inroept in de vorm van ondertitels, hints of woordbetekenissen die oplichten. Hij krijgt meteen feedback op antwoorden, en wordt aangemoedigd en beloond wanneer oefeningen zijn voltooid.

Samenwerking

NedBox kwam tot stand met de steun van volgende partners:

  • Voor de inhoud: het Centrum voor Taal en Onderwijs (promotor van het project) en het Instituut van Levende Talen (ILT) (beide KU Leuven), de VRT, de Nederlandse Taalunie en de Universiteit Antwerpen.
  • Voor de technologie: Televic Education, Itec (KU Leuven), iMinds, Multimedia Lab (UGent) en VIAA.
  • Voor de krantenartikels: De Standaard, Het Nieuwsblad, Wablieft en Intertaal
  • Voor de beeldfragmenten: VRT

NedBox werd ontwikkeld met de steun van het Europees Investeringsfonds en van de Vlaamse Overheid, en wordt de komende drie jaar ondersteund door het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds.

Your device does not support this media type
Popout

NedBox

Radio 1, Hautekiet
8 oktober 2015