foto: Jari Tanner/Associated Press

 

Op de Finse openbare omroep wordt al bijna 30 jaar elke vrijdag een nieuwsuitzending in het Latijn uitgezonden, Nuntii Latini. Het had weinig gescheeld of de uitzendingen waren afgeschaft, maar mede dankzij de professoren Christian Laes (UAntwerpen) en Dirk Sacré (KU Leuven) is dat niet gebeurd.

"We hebben ons best gedaan", zegt Laes in een gesprek met Radio 2 Antwerpen. "We hebben eind november gehoord van de beslissing van de Finse openbare omroep YLE. En dan hebben wij de wapens gebruikt die wij als academici tot onze beschikking hebben, wij zijn in de pen gekropen."

"Er waren verschillende acties tegelijkertijd. We hebben een brief geschreven naar de CEO van de omroep, die we hebben laten ondertekenen door de leden van de Academia Latinitati Fovendae, hoogleraren van over de hele wereld. Tezelfdertijd hebben mijn collega Dirk Sacré en ik een opiniestuk geschreven, dat verschenen is in de grootste Finse krant, "Helsingin Sanomat", en vanuit Finland zelf is een onlinepetitie gestart die ook zeer internationaal is gedeeld en meer dan 3.000 keer is ondertekend. Dit gecombineerd met wat politiek gelobby heeft ervoor gezorgd dat de omroep de beslissing uiteindelijk heeft herzien."

"Het is een symbolisch dossier. Deze uitzending laat heel duidelijk zien dat Latijn geen dode taal is, maar een taal die je tot vandaag kan gebruiken om over alledaagse dingen te berichten. Dit heeft didactisch ook een enorme meerwaarde. Die berichten worden wereldwijd gebruikt in lessen Latijn. Finland vindt hiermee ook aansluiting bij een traditie van de Europese cultuur en de humanistische renaissancetraditie. Ik heb mijn studenten ook al een bericht voorgeschoteld tijdens het examen."

"Vaak heb je het idee dat Latijn een heel moeilijke taal is, maar met deze nieuwsberichten kom je vaak al tot een globaal tekstbegrip omdat je kan vermoeden waarover het gaat. Zeker als je dan nog enkele woorden kent, krijg je al iets mee van de boodschap."

Het nieuws over het voortbestaan van de uitzending haalde eind vorige week zelfs The Washington Post. De uitzendingen blijven minstens lopen tot de 30e verjaardag van het programma in 2019.

bron: vrtnws.be