Kids? Weg ermee!

kids

 

Onnodig hip doen, daar houden we niet van. Als het aan de Nederlanders en de Vlamingen ligt, zeggen we in 2014 gewoon weer kinderen in plaats van kids. Dat woord komt vandaag als grote verliezer uit de bus in de verkiezing 'Weg met dat woord!' van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).

Eind november riep het INL alle Nederlandse taalgebruikers op om woorden te nomineren die ze niet meer terug willen zien in 2014. Uit ruim achthonderd verschillende inzendingen koos het INL er tien: absoluut, confederalisme, crisis, dagdagelijks, kids, papadag, participatiesamenleving, selfie, swag en yolo. In de stemronde die volgde kreeg 'kids' een overtuigende 40% van de stemmen. 'Yolo' (14%) en 'swag' (11%) eindigden op de tweede en derde plaats.

'Kids' vinden de stemmers overbodig omdat er al een Nederlands woord voor bestaat dat prima voldoet: kinderen. “Nutteloos hip”, vat een van de inzenders samen. Ook de woorden yolo en swag zijn volgens de stemmers nutteloze woorden die ook nog eens vervelend klinken. Daarnaast is voor veel mensen de betekenis onduidelijk.

Zou het kunnen dat vooral oudere taalgebruikers die niets willen weten van jongerentaal gestemd hebben? 'Yolo' won vorig jaar in de categorie jongerentaal in de verkiezing van het Woord van het Jaar in Vlaanderen. Dit jaar lijkt de kreet te zijn doorgedrongen tot bij de allerjongsten, want het is genomineerd als Kinderwoord van het Jaar door de Ketnet-kijkers en de lezers van de Jommeskrant. 'Swag' is al even populair bij jongeren.

Vooral Vlamingen willen woorden als 'dagdagelijks' en 'confederalisme' liever nooit meer horen.

Woord van het Jaar 2013
Kinderwoord van het Jaar 2013