'Infovore' en 'onesie' zijn de Australische woorden van het jaar

foto: Beretta/Sims / Rex Features

 

Elk jaar in januari maken de redacteuren van het Australische woordenboek Macquarie Dictionary hun woord van het jaar bekend. Ze kiezen het uit de woorden die ze jaarlijks aan hun onlinewoordenboek toegevoegen.

De winnaar van dit jaar is infovore, 'a person who craves information, especially one who takes advantage of their ready access to it on digital devices' (een persoon die hunkert naar informatie, met name iemand die gebruikmaakt van gemakkelijk toegankelijke informatie op digitale toestellen).

Volgens de redacteuren is het een woord van deze tijd. Door de slimme toestellen is nagenoeg alle informatie met een paar kliks te vinden. Voor sommigen wordt het een verslaving om meteen alles op te zoeken. En, zeggen de redacteuren, het klinkt gewoon goed.

De gebruikers van het woordenboek konden stemmen op de website van Macquarie Dictionary. Zij kozen voor onesie. Echt nieuw is het woord niet, want het werd al gebruikt voor een rompertje of kruippakje. Nu wordt het ook gebruikt voor een loszittend pak voor volwassenen.