Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Tijdens die vergadering heeft hij hard op tafel geslaan of geslagen?

De juiste vorm is geslagen. De correcte vervoeging van het werkwoord slaan is: ik sla, jij slaat, wij slaan; ik sloeg, wij sloegen; ik heb geslagen. Slaag, slaagt, slagen, slaagde en slaagden zijn vormen van het werkwoord slagen (bijvoorbeeld voor een examen). Het voltooid deelwoord dat daarbij hoort, is geslaagd.

Samengestelde werkwoorden met slaan, zoals afslaan, inslaan en overslaan, worden op dezelfde manier vervoegd als slaan. Enkele voorbeeldzinnen: Hij heeft mijn aanbod afgeslagen; We zijn de verkeerde weg ingeslagen; Op het examen heeft hij een heleboel vragen overgeslagen.

Woord van de week

optoppen

In steden en woonkernen is ruimte schaars en kostbaar. Het optoppen van bestaande gebouwen is een relatief goedkope manier om extra ruimte te creëren: boven op een bestaande structuur wordt er een constructie van een of meer verdiepingen opgetrokken. Meestal gaat het om vrij eenvoudige constructies in lichte en duurzame materialen. Een belangrijke vereiste is natuurlijk dat de structuur van het bestaande gebouw solide genoeg is.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.