Het geslacht van Sporza

Sporza - zeg sportsaa - heet het nieuwe kindje van de VRT. Maar is Sporza een jongetje of een meisje? Niet dat we er blauwe of roze sokjes voor moeten kopen, maar we moeten wel weten of Sporza zijn of haar start niet gemist heeft.

Laat ik de trotse ouders maar meteen teleurstellen. Ze hebben geen jongetje of een meisje gekregen, maar een onzijdig ding. De meeste eigennamen waarin geen herkenbaar woord met betekenis zit, zijn onzijdig. De VRT is een jongetje, want VRT staat voor Vlaamse Radio- en Televisieomroep en omroep is een mannelijk woord. Maar VTM is een meisje, want VTM staat voor Vlaamse Televisiemaatschappij en maatschappij is een vrouwelijk woord. Achter Sporza zit geen herkenbaar Nederlands woord en daarom is er veel kans dat Sporza onzijdig is.

Niet alleen veel kans: Sporza is gewoon onzijdig. Dat merk je meteen als je er een bijvoeglijk naamwoord of een bijzin bij gebruikt. We hebben het allemaal spontaan over het nieuwe Sporza en vermoedelijk is iedereen het ermee eens dat Sporza, dat een week geleden begonnen is, meteen goed begonnen is. Het en dat kunnen maar één ding betekenen: Sporza is onzijdig. En vergeet het niet: naar onzijdige woorden verwijzen we met zijn.

Nog een kleinigheidje over de start van Sporza. Alleen wij Belgen zeggen dat het net zijn start niet gemist heeft. Nederlanders kennen de uitdrukking niet. In Nederland zou Sporza een prima start gemaakt hebben. Maar laat dat de pret over ons nieuwe kindje niet drukken.