Het geslacht van de omroep

Let op: dit advies is verouderd!

Soms zit een mens met zulke fundamentele vragen dat hij er zelf, op eigen kracht, geen antwoord op kan vinden. Wie ben ik? Waarom ben ik? Waar ga ik naartoe? En die VRT waar ik voor werk, is dat een hij of een zij?

Laat ik de vraag wat opentrekken: welk verwijswoord gebruik je bij bedrijven en instellingen in het algemeen? Eric Tiggeler, taaladviseur op het Taalcentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam, geeft het antwoord in de Van Dale Taalbrief.

Als je naar een meervoudig woord verwijst, dan is hun goed. De Verenigde Naties heffen hun sancties op en de Verenigde Staten kijken al uit naar hun raketschild.

Daarbuiten zit je meestal goed met zijn. Alleen als de naam een vrouwelijk kernwoord heeft, kun je met haar verwijzen. Je hebt het dus over Microsoft en zijn juridische problemen, Renault en zijn personeelsbeleid, maar de Europese Unie en haar besluitvorming, want unie is een vrouwelijk woord.

Naar afgekorte namen verwijs je op dezelfde manier. Ook hier is zijn meestal goed en kun je haar alleen maar gebruiken als het hoofdwoord van de afkorting vrouwelijk is. Daarom spreek je over RVi (Radio Vlaanderen internationaal) en zijn uitzendingen, want het hoofdwoord, radio, is mannelijk. Maar je hebt het over de NAVO en haar defensiebeleid, want het hoofdwoord, organisatie, is vrouwelijk.

Is het helemaal niet duidelijk waar de afkorting voor staat, gebruik dan zijn. C&A sluit zijn winkels in Groot-Brittannië.

En hoe zit dat nu met onze eigenste VRT? De afkorting staat voor Vlaamse Radio- en Televisieomroep. Het hoofdwoord, omroep, is mannelijk. Dus is de VRT een hij. En onze collega's in Vilvoorde? VTM staat voor Vlaamse televisiemaatschappij. Het hoofdwoord, maatschappij, is vrouwelijk. Dus is de VTM een zij. "Zouden die twee samen geen mooi stel zijn?" vroeg hij zich toch wel lichtjes ironisch af.

Zie ook:

VRT omgebouwd