Grote Prijs Jan Wauters 2012

Jan Wauters

Op vrijdag 26 oktober reikt de VRT voor de tweede keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik.

De VRT reikte in 2011 voor de eerste keer een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”.

Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Op verzoek van Jans weduwe, Thérèse Wauters, moet de prijs gezien worden als een aanmoediging, eerder dan als een bekroning van een carrière.

De jury die beslist over de genomineerden en de laureaat van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters. De andere juryleden zijn Stijn Tormans (winnaar 2011), Pat Donnez (programmamaker), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Chris Lomme (actrice), Ruud Hendrickx (taaladviseur) en Clem Robijns (programmamaker).

De prijs is een origineel werk van een Belgische kunstenaar. Dit jaar is dat een schilderij van Herr Seele.

De genomineerden

 • Gaea Schoeters
  Auteur, journaliste en scenariste. Ze schreef over de onfrisse gedachten van een misdadiger (“Diggers”) en over de geur van geld in Dubai, persoonlijke mailtjes van de Belgische ambassadeur in Jemen, en koeien die ’s nachts brood en appels komen stelen. Alle andere onderwerpen passeren de revue op haar blog.
 • Peter Vandenbempt
  Net zoals in 2011 is deze sportjournalist bij Sporza Radio genomineerd. Hij geeft vooral commentaar bij grote nationale en internationale voetbalwedstrijden. Peter Vandenbempt heeft een lyrische commentaarstijl die vaak aan Jan Wauters doet denken.
 • Tine Hens
  Journaliste voor Humo, die tijdens het fileren van nieuwe boeken soms meer taalgevoel etaleert dan vele van de schrijvers die ze moet recenseren. Haar columns over actuele thema’s in hetzelfde blad zijn soms snoeihard, vaak verrassend en altijd goed geschreven.
 • Najib Amhali
  Marokkaans-Nederlandse acteur en cabaretier. Na winst tijdens het Leids Cabaretfestival (1998, zowel publieks-als juryprijs) timmert deze “Marokkaan uit de Jordaan” aan een succesvolle cabaretcarrière. Zijn shows, die sinds kort ook volle zalen in België trekken, zijn niet alleen grappig en erg actueel maar getuigen ook van een grote liefde voor de Nederlandse taal.
 • Ruth Joos
  Voor de tweede keer op rij maakt deze radiomaakster bij Radio 1 en columniste in De Standaard een kans op de prijs. Een loepzuivere stem die er niet voor terugschrikt om te zwijgen op de radio. In haar krantencolumns schemert geregeld de sportliefhebster door, maar ook de kritische observator van de dingen van alledag.