Gedichtendag 2013

Gedichtendag

 

Vandaag is het voor de veertiende keer Gedichtendag. Het jaarlijkse poëziefeest staat dit jaar in het teken van muziek. Ook de VRT doet mee.

Cobra.be

Cobra.be brengt naar jaarlijkse gewoonte een eigen poëziewedstrijd. Guido Belcanto, de koning van het Vlaamse levenslied, lanceerde twee weken geleden bij De madammen op Radio 2 een oproep voor poëtische liedjesteksten. Op Gedichtendag maakt hij er ook de winnaar bekend.

Klara

Babel zet Gedichtendag al in op dinsdag 29 januari. Dan komt de winnaar van de Herman De Coninckprijs langs. Op 31 januari is Babel helemaal uit verzen opgetrokken. Met Anna Enquist, die dit jaar het Poëziegeschenk aflevert, en met Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum in Gent. Het Klara-programma duikt ook in het archief, op zoek naar liefde in het oeuvre van Hugo Claus, als voorproefje op de nieuwe tournee van Saint-Amour.

Radio 1

In De ochtend zit een gesprek met Marc Didden over Hugo Claus. Hij werkt aan een hommage over Claus. Ook in Joos op Radio 1 komt de winnaar van de Herman De Coninckprijs langs.

Eén

De Eén-kijker hoort om 20.10 uur omroepster Eva Daeleman de programma’s in rijm aankondigen.

Ketnet

Ketnet-wrappers Niels en Leonard gaan donderdag de hele dag al dichtend door het leven. Leonard, die helemaal zot is van poëzie, creëert een gezellige leeshoek in de Ketnet-studio en maakt Niels warm voor een dag vol poëzie. En daarbij is de hulp van de Ketnetters heel welkom. De tekeningen van de kinderen zijn voor de gelegenheid vervangen door hun gedichten. Karrewiet brengt een reportage over de leerlingen van het vierde leerjaar uit De Ark in Kessel-Lo. Elke leerling bereidt een gedicht voor dat ze daarna op een creatieve manier voorstellen aan de mensen op straat.

Canvas

Canvas brengt vrijdag in Hoera cultuur! een interview met Anna Enquist, die op Gedichtendag in de Vlaamse opera in Gent optreedt met pianist Ivo Janssen.

 

Over Gedichtendag

Gedichtendag is een initiatief van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen, die met de keuze van het thema, het Poëziegeschenk (de opvolger van de Gedichtendagbundel), lessuggesties en een website de basis leggen voor het jaarlijkse poëziefeest. Dit jaar is de Gedichtendag voor het eerst ook de start van de Poëzieweek.
Poëzieweek