Gaea Schoeters wint Grote Prijs Jan Wauters

Gaea Schoeters

 

Auteur, journaliste en scenariste Gaea Schoeters heeft de tweede editie van de Grote Prijs Jan Wauters gewonnen. Ze kreeg de taalprijs van de openbare omroep tijdens de VRT Taaldag.

De Grote Prijs Jan Wauters beloont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit. Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levendig houden.

Thérèse Wauters, de voorzitter van de jury, motiveert de keuze van de jury als volgt: "Met Gaea Schoeters kiezen we voor iemand die zowel in haar journalistieke werk als in haar proza blijk geeft van een grote liefde voor de taal, een taal die ze met veel creativiteit en originaliteit hanteert."

Schoeters schrijft zowat alles neer op servetten, post-its, typemachines en laptops. De prijs die ze kreeg was een origineel, ter plekke gemaakt schilderij van Herr Seele.

"Ik ben sprakeloos, maar daar heeft al een inwoner van Sint-Niklaas een boek over geschreven. Ik had dit niet verwacht", zei Gaea Schoeters toen ze de prijs in ontvangst nam.

Naast Schoeters waren ook Ruth Joos, Peter Vandenbempt, Tine Hens en Najib Amhali genomineerd voor de prijs. Vorig jaar ging de Grote Prijs Jan Wauters naar Stijn Tormans, journalist bij Knack.

bron: deredactie.be