"Frans is nu meer regel dan uitzondering"

Martine Fournier

 

Ambtenaren in Menen worden ertoe aangezet Nederlands te spreken met de burgers. In de grensstad wonen veel Fransen en nu worden die volgens de burgemeester al te vaak geholpen in hun eigen taal, wat strikt genomen niet mag.

In de West-Vlaamse grensstad Menen wonen veel uitgeweken Fransen en Walen. Ambtenaren schakelen vaak over op het Frans om hen te kunnen helpen, maar strikt genomen mag dat niet volgens de taalwetgeving. Het Frans wordt volgens burgemeester Martine Fournier (CD&V) meer regel dan uitzondering.

"Het begint toch een beetje de spuigaten uit te lopen", zegt ze. "Als ik hier in het stadhuis rondloop, heb ik soms de indruk dat er meer andere talen gesproken worden dan de eigen taal." Andere talen mogen alleen nog in uitzonderlijke en dringende gevallen gesproken worden.

Fournier kondigt ook een opleiding aan voor haar ambtenarenkorps. "Ik kan me inbeelden dat het voor het personeel ook niet gemakkelijk is, want mensen die tot voor kort in hun eigen taal geholpen werden, zullen nu op een muur van Nederlands botsen." De politica wil haar medewerkers maximaal begeleiden in het bijstaan van zulke mensen.

bron: deredactie.be

 

Your device does not support this media type
Popout

Wat als een Italiaan zijn portefeuille verliest in Menen?

korpschef Dominique De Mey
Radio 1, Nieuwe feiten
5 september 2013