'Flitsmarathon' is Woord van het Jaar in Vlaanderen

foto: Belga

 

'Flitsmarathon' is gekozen tot het Woord van het Jaar 2014. Dat hebben Van Dale en VRT, de organisatoren van de verkiezing, bekendgemaakt. 'Boterhammentaks' en 'kamikazecoalitie' vervolledigen de top 3. Vorig jaar was 'selfie' de winnaar.

Van 25 november tot en met 15 december kon op de tien genomineerde woorden worden gestemd. Zo'n 36.000 mensen hebben dat gedaan, met deze top 3 als resultaat:

  1. flitsmarathon
  2. boterhammentaks
  3. kamikazecoalitie

Daarnaast nomineerde het Vlaamse publiek de afgelopen weken woorden in 5 verschillende subcategorieën. Ook die winnaars zijn nu bekend:

  • Jongerentaal: onesie (ruimzittend, uit één deel bestaand pyjamapak)
  • Lifestyle: overschotdoos (doggybag)
  • Sport/amusement: loomen (gekleurde elastiekjes om aan elkaar te knopen)
  • Economie: perenboycot (het niet meer invoeren van peren (door Rusland) als pressiemaatregel)
  • Politiek: Maggie-effect (effect dat bij verkiezingen het verlies voor een traditionele partij beperkt blijft dankzij de monsterscore van een enkele bewindspersoon)

"Het Woord van het Jaar weerspiegelt meestal een belangrijke gebeurtenis in dat specifieke jaar", geeft VRT-taalraadsman Ruud Hendrickx meer tekst en uitleg in "De ochtend" op Radio 1. "Kennelijk vinden heel wat mensen dat die flitsmarathon typisch was voor 2014. Dat moeten we respecteren. Zelf vond ik schaarsteschijf het mooiste woord, maar mijn mening doet er niet toe."

Duikt "flitsmarathon" binnenkort in de Van Dale op? "Dat hangt ervan af. Daarvoor moet het woord in gebruik blijven. Als dat gebeurt, komt het uiteindelijk in het woordenboek terecht."

In Nederland werd dagobertducktaks, een heffing op het vermogen van de hyperrijken, verkozen tot Woord van het Jaar.

bron: deredactie.be