Engels aan de top, maar niet in België

foto: Reporters

 

Gemiddeld 96,7 procent van alle scholieren in de Europese Unie leert Engels in de eerste jaren van de middelbare school. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat naar aanleiding van de Europese dag van de talen. Spaans is aan een opmars bezig. Met de dag van de talen wil Europa de rijkdom van de taaldiversiteit vieren.

Er worden in Europa meer dan 200 talen gesproken. In de Europese Unie zijn er 24 talen officieel erkend en daarnaast is er nog een veelvoud aan regionale talen.

Dé taal op het Europese continent is het Engels. Bijna alle scholieren in Europa (gemiddeld 96,7 procent) leren de taal van Shakespeare in de eerste jaren van de middelbare school. Het Frans vinden we terug op een tweede plaats: 34,7 procent van de Europese scholieren leert de taal van Molière. 22 procent doet het "auf Deutsch", de Duitse taal strandt zo op plaats drie.

Steeds meer kinderen in Europa leren een vreemde taal op school en dat is positief, vindt de Europese overheid. Vooral het Spaans is aan een opmars bezig. In 2005 leerde gemiddeld bijna 7,5 procent de Spaanse taal, 7 jaar later was dat al ruim 12 procent. België scoort wat die taal betreft ondermaats met een magere 0 procent.

 

Buitenbeentje België

Jonge Vlaamse kinderen leren vooral Frans in de eerste jaren van de middelbare school. In 2012 kreeg 99 procent van hen Frans. Voor Engels scoort België het laagst van de 28 lidstaten, met nauwelijks 45 procent. Duits, de derde officiële taal in België, scoort slechts 0,8 procent. Alleen Portugal doet nog slechter.

Ook in Luxemburg wordt relatief weinig Engels geleerd. Jonge Luxemburgers leren vooral Frans en Duits, twee officiële landstalen.

 

Europese dag van de talen

De taaldiversiteit in Europa wordt jaarlijks gevierd met de Europese dag van de talen, sinds 2001 elk jaar op 26 september. In alle landen zijn er talrijke evenementen.

"Meertaligheid en taaldiversiteit zijn diep in het DNA van de Europese Unie geworteld. Onze talen vormen een onafscheidelijk onderdeel van ons cultureel erfgoed en maken ons tot wie wij zijn", aldus ontslagnemend Europees commissaris voor Cultuur en Meertaligheid Androulla Vassiliou.

Thorbjørn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa, die samen met de Europese Commissie de Europese Dag van de talen organiseert, wordt er zelfs filosofisch bij. "Laten we een moment stilstaan bij wat Antoine de Saint-Exupéry zei, namelijk dat taal de bron van alle misverstand is. Taal kan worden gebruikt als wapen, kan worden aangegrepen als excuus voor discriminatie en vernedering. Samen kunnen we ervoor zorgen dat talen geen bron van misverstand zijn, maar de sleutel tot interculturele dialoog en wederzijds respect worden. Hiertoe moeten wij vastgeroeste denkbeelden doorbreken en diversiteit in de armen sluiten."

bron: deredactie.be, Eurostat