Binnenkort geen 'gejuffrouw' meer?

Ah, dag juffrouwke!

 

De Franse regering laat in een omzendbrief aan haar ambtenaren weten dat de aanspreking "Mademoiselle" uit alle officiële overheidsdocumenten mag geschrapt worden. Na jarenlang ijveren kunnen de Franse feministen van een kleine overwinning spreken.

Franse vrouwen hoeven met de titel "Mademoiselle" of "Madame" dus niet langer aan te geven of ze al dan niet getrouwd zijn. Voor mannen heeft dat verschil nooit bestaan, zij moesten enkel "Monsieur" aankruisen.

In een uitzending van het radioprogramma "Nieuwe Feiten" op Radio 1 van enkele weken geleden legt Mia Doornaert, vroeger nog correspondent in Frankrijk, uit hoe de aanspreking is geëvolueerd. "De aanspreking is in Frankrijk zeer lang aangehouden. Nog niet zo lang geleden werd zelfs het Franse tv-journaal begonnen met "Mademoiselle", "Madame" en "Monsieur". Daarom is het schrappen van de aanspreking toch wel van belang."

Of er ook een mannelijk equivalent heeft bestaan van "Mademoiselle"? "In lang vervlogen tijden werd een jonge edelman die nog niet getrouwd was ook wel eens met "Damoiseau" aangesproken. Maar dat wordt al lang niet meer gebruikt", zegt Doornaert.

Bron: deredactie.be

Your device does not support this media type
Popout

Mevrouw of juffrouw?

Ruud Hendrickx
Peeters & Pichal, 23 februari 2012

Your device does not support this media type
Popout

Geen gemademoiselle meer

Lieven Vandenhaute en Mia Doornaert
Nieuwe feiten, 12 januari 2012