500 woorden uit het nieuws

 

In Mechelen is dinsdagavond het boek "500 woorden die iedereen moet kennen ... om de actualiteit te begrijpen" voorgesteld. Het gaat om een werk van twee docenten van de Thomas More-hogeschool die in de eerste plaats de basiskennis van hun studenten willen verbeteren. Aan het boek werkten ook heel wat journalisten mee.

Het boek is volgens de makers ook geschikt voor het grote publiek dat de actualiteit wil volgen en begrijpen, maar zich vragen stelt bij wat bepaalde begrippen nu precies betekenen. "Nochtans willen we geen steen werpen naar de media, want zij goochelen hoe langer hoe minder met al te moeilijke termen zonder duiding", zegt coauteur Werner Goossens van Thomas More. "Toch mogen we er niet van uitgaan dat begrippen als 'grand slam' of 'hefboomfonds' alom bekend zijn. We bespreken daarnaast ook bijvoorbeeld het woord 'confederalisme', gezien de schimmige retoriek die daarover bestaat."
"500 woorden" bevat korte omschrijvingen (maximaal 10 regels) van woorden uit de vaste krantendomeinen binnen- en buitenlandse politiek, economie, arbeid en sociale zaken, samenleving, milieu, cultuur, lifestyle, media en sport. De omschrijvingen werden telkens voorgelegd aan een in dat domein gespecialiseerde journalist.

De auteurs gaan het boek bij hun eigen journalistiekstudenten gebruiken, in combinatie met actuatesten. In die zin kadert het werk in de kritiek op de basiskennis van onder meer studenten lerarenopleiding die van tijd tot tijd de kop opsteekt. "Het is overigens de bedoeling dat er elk jaar een nieuwe versie verschijnt", aldus Goossens.

bron: Belga